Fysioterapia
Lasten ja nuorten fysioterapian tavoitteena on tukea kokonaisvaltaisesti lapsen kehitystä. Tähän pyritään analysoimalla ja arvioimalla lapsen liikkumista sekä asettamalla sen pohjalta yksilölliset tavoitteet lapsen liikkumisen ja toimintakyvyn edistämiseksi ja/tai ylläpitämiseksi. Tavoitteiden asettelu sekä kuntoutuksen suunnittelu ja toteutus tehdään yhdessä lapsen vanhempien ja lähipiirin kanssa. Tavoitteiksi asetetaan arkeen liittyviä ja osallistumista tukevia toimintoja, joihin sekä terapiassa että arjessa tehtävillä ratkaisuilla pyritään yhdessä lasta rohkaisten. Lapsi on aktiivinen toimija ja häntä tuetaan ympäristön ja oman innostuksen kautta itsenäistymään ja osallistumaan. Leikin avulla lapsi oppii uusia taitoja, yrittää, erehtyy sekä kehittyy liikkujana. Leikki onkin harjoittelun tärkeä työväline lapsilla. Nuorilla taas itsenäistyminen ja omatoimisuuden kehittyminen ohjaavat terapian edistymistä.
Fysioterapiaa voidaan toteuttaa lapsen ja nuoren arkiympäristössä (päiväkodissa, koulussa, kotona) tai vastaanotolla tarpeiden ja tavoitteiden mukaisesti. Arkiympäristössä toteutettava terapia tukee yhteistyötä lapsen lähipiirin kanssa ja mahdollistaa harjoitteiden sekä opittujen asioiden soveltamista arkeen. Vastaanotolla käytössä ovat toimivat tilat ja monipuolinen välineistö, jotka motivoivat ja mahdollistavat monipuolisen harjoittelun. Fysioterapiaa voidaan toteuttaa myös allasterapian muodossa uimahallilla. Allasterapiassa fysioterapia toteutetaan vedessä hyödyntäen veden kehoa kannattelevia sekä vastustavia ominaisuuksia.
Kompassissa fysioterapian osaaminen keskittyy lasten neurologiseen fysioterapiaan ja terapia pohjautuu suurelta osin NDT, Bobath-lähestymistapaan sekä NDT/Bobath vauvaterapian toteutukseen. Liikkumisen ja motorisen kehityksen tukeminen on kokonaisvaltaista ja perustuu aina sekä lapsen kehityksen tuntemiseen että ikäkausien huomioimiseen. Fysioterapiaan lapset tulevat joko motorista kehitystä tukevalle terapiajaksolle tai käyvät säännöllisesti viikoittain jolloin terapiasuhteet ovat usein pitkiä. Fysioterapiajakson jälkeen terapian tarvetta arvioidaan yhdessä kuntoutussuunnitelman laatineen tahon kanssa. Fysioterapeutti osallistuu myös tarpeen mukaan apuvälineiden tarpeen arviointiin sekä ympäristön suunnitteluun.
Kuntoutusasema Kompassissa fysioterapiapalveluista vastaa Salon Lääkintävoimistelu ky.