Psykoterapia
Olen Katri Tikkakoski, lasten ja nuorten psykoterapiaan erikoistunut kognitiivinen psykoterapeutti ja psykologi. Tarjoan sekä lyhyitä että pitkiä psykoterapioita suomenkielellä pääasiassa lapsille, nuorille ja nuorille aikuisille. Kuntoutusasema Kompassissa käytössäni on tilava ja viihtyisä terapiahuone, jossa on huomioitu eri-ikäisten asiakkaiden tarpeet.
Kognitiivinen psykoterapia tarjoaa näyttöön perustuvaa hoitoa monentyyppisiin ongelmiin, esim. masennukseen ja eri ahdistuneisuushäiriöihin kuten yleistyneeseen ahdistuneisuuteen, sosiaaliseen jännittämiseen, pelkoihin, pakko-oireisiin ja traumaperäiseen stressihäiriöön. Kognitiivisessa psykoterapiassa asiakas ja terapeutti tutkivat kunnioittavasssa ja tasavertaisessa yhteistyösuhteessa asiakkaan ongelmallisia tilanteita ja kokemuksia sekä niihin liittyviä tunteita, uskomuksia, kehoreaktioita ja käyttäytymistä. Tavoitteena on auttaa asiakasta ymmärtämään paremmin omaa käyttäytymistään ja kokemusmaailmaansa ja löytämään tapoja muuttaa näitä käytännössä.
MILLAINEN PSYKOTERAPEUTTI OLEN?
Psykoterapian alkuvaiheessa pyrin saamaan käsityksen asiakkaan keskeisistä pulmista ja niihin vaikuttavista tekijöistä, elämäntilanteesta ja psykoterapiaan liittyvistä odotuksista. Määrittelemme terapian tavoitteet, joita seuraamme säännöllisesti. Tärkeässä roolissa on myös luottamuksellisen, tutkivan yhteistyösuhteen rakentaminen. Psykoterapeuttina olen aktiivinen, läsnäoleva ja helposti lähestyttävä. Itselleni on tärkeää, että asiakas voi kokea olevansa arvokas ja hyväksytty. Pyrin löytämään asiakkaan vahvuudet ja antamaan positiivista palautetta pienistäkin edistysaskelista. Terapiaistunnoillani sovellan monipuolisesti kognitiivisen käyttäytymisterapian ja hyväksymis- ja omistautumisterapian menetelmiä, kuten itsehavainnointia, ajatusten tutkimista, kehollisia harjoituksia, altistamista ja psykoedukaatiota. Terapiaprosessiin liittyy usein myös käyntien välillä suoritettavia välitehtäviä. Lasten ja nuorten kanssa työskennellessäni sovitan työskentelyni kehityssensitiivisesti asiakkaan kehitystason ja ikävaiheen mukaan.
Lisätietoa lasten ja nuorten kognitiivisesta psykoterapiasta
Lasten kognitiivisessa psykoterapiassa työskentelytavat ja -menetelmät sovitetaan lapsen kehitysvaiheeseen ja ikätasoon. Lasten kanssa työskentely onkin toiminnallista ja siinä hyödynnetään niin leikkiä, satuja kuin pelejä. Terapiassa tutkitaan, miten lapsen pulmat näkyvät tunteiden, ajatusten, käyttäytymisen ja kehoreaktioiden tasolla ja millaisia selviytymis- tai suojautumiskeinoja lapsi käyttää. Tavoitteena on vaikuttaa mielensisäisiin prosesseihin, joiden kautta lapsi tulkitsee ja arvioi itseään, läheisiään ja ympäröivää maailmaa. Lasten psykoterapiaan kuuluu aina työskentely vanhempien tai muiden lähiaikuisten kanssa, minkä tarkoituksena on tukea vanhemmuutta ja sitä kautta auttaa vanhempia tukemaan lapsensa kehitystä ja terapiaprosessia.
Lapsen kognitiivinen terapia voi olla lyhytkestoista, keskittyen tiettyihin pulmiin tai oireisiin (esim. yksittäinen traumaattinen kokemus, pitkittynyt suru tai lievä ahdistuneisuus). Jos lapsen oireet ovat pidempikestoisempia ja vakavampia, voidaan tarvita 1-3 vuotta kestävää pidempää terapiaa. Lapsen psykoterapiassa voidaan keskittyä tunnesäätelytaitojen tukemiseen, sosiaalisiin ongelmanratkaisukeinoihin ja vuorovaikutustaitoihin sekä haitallisten ydinuskomusten ja ajatusten tutkimiseen. Menetelminä voidaan käyttää mm. opettamista, altistamista, rentoutusta ja erilaisia harjoituksia ja kokeiluja arkielämässä.
Nuorten kohdalla terapian alussa korostuu tutkivan ja luottamuksellisen yhteistyösuhteen rakentuminen. Terapeutti voi toimia ikään kuin valmentajana, joka tarjoaa neutraalia tietoa ja kokemusta, ollen kuitenkin nuoren perhetilanteen ulkopuolella. Lapsiin verrattuna nuorilla on laajempi tietopohja ja kehittyneempi kyky mm. käsitteelliseen ajatteluun, mikä mahdollistaa kognitiivisten menetelmien monipuolisemman ja tehokkaamman käytön. Usein nuoret ovat halukkaita kokeilemaan uusia taitoja ja omaksumaan tietoa. Nuorten psykoterapiaan kuuluu yleensä harvajaksoinen työskentely vanhempien kanssa, esim. nuoren ja vanhempien yhteiskäyntien muodossa. Terapian onnistumisen kannalta on tärkeää, että myös vanhemmat näkevät nuoren terapian mielekkäänä ja ovat tarvittaessa nuoren tukena terapiaprosessin aikana. Myös nuorten kohdalla psykoterapian pituus riippuu mm. ongelmien ja oireiden luonteesta, kehityksellisistä tekijöistä sekä nuoren kokonaistilanteesta.
Psykoterapeuttina olen aktiivinen, kuunteleva ja helposti lähestyttävä. Itselleni on tärkeää, että asiakas voi kokea olevansa arvokas ja hyväksytty. Pyrin löytämään asiakkaan vahvuudet ja antamaan positiivista palautetta pienistäkin edistysaskelista. Koulutukseni, työhistoriani ja oma elämänkokemukseni antavat ymmärrystä monenlaisiin pulmiin ja arjen haasteisiin niin lapsiperheissä, nuorten maailmassa kuin aikuisten elämässä.